Cheesecake appetight
Dessert, Food

Cheesecake met pastinaak en bosvruchtencoulis: gezond, lekker en lactosevrij!

Pastinaak wordt vaak gecategoriseerd als een verloren groente. In mijn tuin was dat letterlijk het geval. De moestuin lag er al enkele weken verwilderd bij, en we besloten om hem volledig te rooien (met ons toekomstig tuinhuis in gedachten). En plots vinden we daar bosjes pastinaak!

Hoezo plots? Onze puppy Bo had het groen van de bosjes pastinaak opgegeten en we waren eigenlijk rats vergeten dat we pastinaken geplant hadden. Maar niets was minder waar! Lucky us! Tijd voor een winterse cheesecake!

Pastinaak: een verloren groente met geneeskrachtige werking

Pastinaak is ontzettend gezond en goed voor je! Een ideale wintergroente (van oktober tot maart) omdat het veel vitaminen en mineralen bevat. Een lekkere vitamineboost! Pastinaken zijn eruit als een geelachtige wortel. Maar in tegenstelling tot oranje wortels kun je ze niet rauw eten!

Pastinaken bevatten:

♥ ijzer
♥ kalium: houdt je bloeddruk op peil
♥ calcium
♥ etherische oliën: verlichten maag- en darmklachten
♥ weinig calorieën
♥ vitamine B, C, E en K

En ze helpen bij …

♥ diabetes
♥ nierziekten
♥ cellulitis
♥ hart- en vaatziekten
♥ diabetes

Je kan pastinaak in werkelijk alles verwerken. Van pastinaakchips, pastinaaksoep tot een geweldig dessertje zoals deze cheesecake met pastinaak. Hoe maak je deze klaar? Je leest er meer over hieronder!

Recept: Cheesecake met pastinaak en bosvruchtencoulis

Wat heb je allemaal nodig?

Cheesecake
 • 1 vel glutenvrij bladerdeeg (vb. bladerdeeg van Traindevie)
 • 500 gr lactosevrij mascarpone (vb. mascarpone van Züger, verkrijgbaar bij Bioplanet)
 • 400 gr pastinaken
 • 4 eieren
 • 1 el gesmolten boter (vb. de vloeibare olijfolie boter van Bertolli)
 • 180 gr suiker of vervangen door stevia (verhoudingen heb ik nog niet uitgetest)

Cheesecake appetight

Bosvruchtencoulis
 • 100 gr verse of diepgevroren bosvruchtenmengeling (betaalbaar bij de Aldi)
 • enkele eetlepels stevia
Extra benodigdheden
 • steelpannetje (voor bosvruchtencoulis)
 • kookpot (voor de pastinaken)
 • lage bakvorm (diameter 20 cm)
 • dunschiller
 • mixer of garde
 • oven
 • zeef (eventueel)

Cheesecake appetight

Tip: Heb je nog wat lactosevrije mascarpone over? Je kan deze toevoegen aan een lekkere risotto of nog een dessertje maken met speculoos, mascarpone en bosvruchten.

Hoe ga je aan de slag?

Stap 1

Pastinaken, vers uit de grond, hebben even een schrobbeurt nodig. Pastinaken, gekocht in de winkel, kun je meteen schillen. Snij de pastinaken in blokjes en kook tot je er puree kan van maken. Verwarm de oven alvast voor op 180°C.

Stap 2

Klop de lactosevrije mascarpone op in een grote kom (met behulp van een mixer of garde). Voeg ook de suiker en één voor één de 4 eieren toe. Tot slot meng je ook de pastinakenpuree erdoor.

Stap 3

Centreer nu je bladerdeeg in de bakvorm en prik er enkele gaatjes in. Vul op met de mascarpone-pastinaakvulling. Dek nu af met een laagje aluminiumfolie en plaats voor 30 min. in de oven.

Stap 4

Afhankelijk of je graag je bosvruchtencoulis warm of koud eet, kan je deze alvast maken. Plaats het steelpannetje op een middelmatig vuur en voeg de bosvruchten en stevia toe. Regelmatig eens roeren. Wanneer het vloeibaar wordt kan je deze zeven of ook gewoon zo serveren.

Tip: de bosvruchtencoulis kun je ook toevoegen als topping bij je yoghurt. Heerlijk met wat muesli erbij!

Stap 5

Verlaag de temperatuur van de oven naar 150°C. En verwijder de aluminiumfolie. Je mag de cheesecake nog 25 min. verder laten bakken. Doe de oven uit, en plaats op een kiertje. Laat de cheesecake nog 1 uur na-bakken. De cheesecake moet een nachtje in de koelkast. Kan je echt niet wachten? Dan heb je nog 4 uur geduld nodig! En dan kan je genieten van een lekker stukje cheesecake. Enjoy!


Het was heel lang geleden dat ik nog een stukje cheesecake kon proeven. Maar dankzij de lactosevrije mascarpone van Züger kan je ook een lactosevrije variant maken van de bekende cheesecake (& zoveel meer, denk maar aan tiramisu!).

Geniet nog van jullie zondag! Na een lange wandeling in het bos, geniet ik nu van een stukje cheesecake en een goeie film in het zeteltje :). Michelle x