chocolade pavlova
Dessert, Food

Chocolade pavlova met frambozen

Vrolijk kerstfeest! Gisterenavond schitterde deze fantastische chocolade pavlova met frambozen tijdens mijn kerstdiner. Het was mijn allereerste poging en buiten het akkefietje met de oven mag het resultaat wel getoond worden. Het recept is afkomstig van niemand minder dan Nigella Lawson, de koningin van de desserts. En dit leek me heel toepasselijk om te serveren tijdens de feestdagen.

Hou jij van chocolade en meringue? Dan moet je dit absoluut eens maken!

RECEPT: Chocolade pavlova met frambozen

6-8 porties

Ingrediënten:

Meringue basis:

  • 6 grote eieren
  • 300 gram poedersuiker
  • 3 eetlepels cacao
  • 1 theelepel rode wijnazijn
  • 75 gram donkere (lactosevrije) chocolade

Topping:

  • 500 ml (lactosevrije) room
  • 500 gram frambozen

chocolade pavlova

Bereidingswijze

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180°C. Scheid de eiwitten van de eierdooiers en klop die op met behulp van een keukenrobot of mixer. Voeg het poedersuiker in kleine hoeveelheden toe aan het witte mengsel en blijf opkloppen tot je een mooi glimmend en stijf resultaat verkrijgt.

Stap 2

Hak de chocolade fijn en zeef het cacao poeder. Voeg die samen met de rode wijnazijn toe en spatel voorzichtig doorheen het mengsel.

Stap 3

Neem een bakplaat en leg er een vel bakpapier op. Plaats het meringue mengsel op de bakplaat (in een cirkel van ongeveer 23 cm). Plaats in de oven en verlaag de temperatuur onmiddellijk naar 150°C. Bak gedurende 75 minuten. Open de ovendeur op een kiertje en kijk of de zijkanten van de taart krokant zijn (of gekraakt). Laat de taart afkoelen in de oven (doe je dit niet, dan loop je het gevaar dat de taart zal invallen).

Stap 4

Van zodra de taart afgekoeld is kan je die rijkelijk versieren met de slagroom en de frambozen. Klop net voor je de taart serveert de room op tot een luchtige slagroom. En bestrijk het midden van de taart ermee. Werk af met verse frambozen en wat poedersuiker. Eventueel kan je er ook nog chocoladeschilfers aan toevoegen.

Bron: www.nigella.com

Anekdote: Na het zorgvuldig bereiden en bakken van mijn taart had ik een kleine woordenwisseling met mijn man over het feit of de taart nu traag moest afkoelen in de oven of op de keukentafel. Hij beweerde het laatste en wou heel graag de oven opnieuw gebruiken voor een ander gerecht te bereiden. Gezien de kookstress en de weinige tijd die ons nog restte kozen we inderdaad voor die laatste optie. En dat bleek geen goed idee. De pavlova was super lekker van smaak maar zakte helaas in. Het moraal van dit verhaal: laat de chocolade pavlova lekker afkoelen in de oven (met de deur op een kiertje) dan wordt het een succes!