boekenbeurs
Food

De 5 healthy toppers van de Boekenbeurs!

De jaarlijkse Boekenbeurs in Antwerpen (van 31 oktober tot 11 november 2015). Tot mijn grote spijt was ik er nog nooit geweest! Nochtans ben ik een fervent lezer. Ik lees veel boeken uit de bib: ecologisch verantwoord en het heeft zijn charme (denk maar aan boekengeuren en gekreukte pagina’s). Maar als ik een boek koop, dan liefst met het online winkelgemak van dien. Want wie krijgt er nu niet graag een pakje?

Boekenbeurs @ Antwerpen

Wat kon mij dit jaar wél overtuigen? De gratis tickets dankzij Lannoo (en Julie Van den Kerkchove), het leuke gezelschap van mijn bestie Sarah en het uitroepen van dinsdag 3 november tot Ladies Night!

Ladies Night @ de Boekenbeurs?! Dat betekende de aanwezigheid van tal van vrouwelijke bloggers en auteurs, gezonde boeken mét bijhorende proevertjes, gratis make-up touches door Ici Paris XL en selfies in de Belmodo photobooth.

Deze gezonde boeken moet je gelezen hebben!

1 | Julie natuurlijk! Verrassend vegan en raw door Julie Van den Kerchove

Sinds ik lactose intolerantie heb is het een dagtaak geworden om blogs en pinterest af te schuimen naar nieuwe recepten en vegan producten. Als trouwe fan volg ik Julie Van den Kerkchove, beter bekend van haar website Julie’s lifestyle of haar instagram account @rawfoodchefjulie, op de voet.

Raw food chef Julie Van den Kerkchove

Julie Van den Kerkchove is niet aan haar proefstuk toe. Ze studeerde aan het prestigieuze Living Light Culinary Institute, in het zonnige Californië. Schreef enkele e-books, organiseert workshops (oa. in Gent op 3 december), verzorgt raw food catering en lanceerde ALL GOOD (haar eigen raw food producten). 

Op de Boekenbeurs had ik de eer om Julie en haar partner Simon Matthys te ontmoeten. Ik was helemaal onder de indruk van de lekkere goodies, die ze speciaal voor de Boekenbeurs hadden klaargemaakt: raw cheesecake en chocoladetruffels!

Raw food chef Julie Van den Kerkchove

Net wanneer ik één van die lekkere chocoladetruffels in mijn mond prop. Kijkt Julie me vriendelijk aan en ik geef spontaan mijn exemplaar van haar boek. Dan volgt het gênante tafereel: ze vraagt mijn naam en ik tracht al kauwend Michelle te brabbelen. Ik hoor Sarah gniffelen achter mij. Conclusie van de avond? Ik heb zeker een indruk nagelaten op Julie ;).

Raw food chef Julie Van den Kerkchove

Waarom raden wij Julie natuurlijk aan? Het bevat …

♥ raw food + vegan (dus lactosevrij) en glutenvrije recepten
♥ tips & tricks: zoals bv. de houdbaarheid van de gerechten (erg handig!)

♥ prachtige foto’s
♥ haar favoriete keukenapparaten en ingrediënten

Deze recepten testen wij binnenkort voor jullie uit:

 • detox-wraps met zoete paprikahummus
 • courgette-wortelpasta met pompoenpitpesto
 • ‘kaascrumble’ van cashewnoten
 • bessencheesecake met vanille-amandelkorst
 • zachte chocoladetruffels

Ben je benieuwd naar het boek? Julie natuurlijk is voor  €24,99 te koop via bijvoorbeeld bol.com.

2 | Het sportkookboek door Stephanie Scheirlynck

Tot voor kort had ik nog niet van Stephanie Scheirlynck (topsportdiëtiste bij professionele wielerteams en RSCA Anderlecht) gehoord maar ze schreef wel een verdomd goed sport- en kookboek! Het boek is zeer laagdrempelig geschreven, en dus ook toepasselijk voor een hobby sporter (lees als: mensen die zoals mij 2 à 3 keer per week een uurtje sporten).

Het sportkookboek

Waarom raden wij dit boek aan? Het bevat …

♥ how to’s: zoals DIY energierepen en sportdrank
♥ tips om je sportprestaties te verbeteren
♥ trainingsschema’s
♥ tips om vet te verbanden (yes please!)
♥ glutenvrije en vegetarische sportvoeding

Het sportkookboek

Ben je benieuwd naar het boek? Het sportkookboek is voor  €34,99 te koop via bijvoorbeeld bol.com.

3 | Gelukkig glutenvrij door Laura Canjels

Laura Canjels kampte met gezondheidsproblemen zoals spierpijn, misselijkheid en vermoeidheid. Dokters konden haar geen verklaring bieden dus ging ze zelf op onderzoek uit. Een vriendin inspireerde Laura om gezonder én vooral glutenvrij te eten.

Laura was zo onder de indruk van de positieve effecten dat ze ook haar volledige levensstijl wijzigde. Ze blogt reeds 2 jaar onder de naam Girl Gone Gluten Free maar wil nu graag een groter publiek kennis laten maken met glutenvrije voeding.

Gelukkig glutenvrij

Spijtig genoeg miste ik net haar signeersessie op de Boekenbeurs. Reden daarvoor? Te laat vertrokken vanuit Gent en de gebruikelijke file op weg naar Antwerpen. En mijn mooi gezelschap zorgde er ook voor dat ik de tijd helemaal uit het oog verloor. Girl talk!

Gelukkig glutenvrij

Waarom raden wij dit boek aan? Laura’s Gelukkig glutenvrij bevat …

♥ heel mooie foodpics
♥ tips & tricks voor een festivaluitstap of een citytrip
♥ verrassende combinaties
♥ eenvoudige recepten
♥ een krachtige boodschap: lekker gevarieerd én glutenvrij koken.

Gelukkig glutenvrij

De volgende recepten staan alvast op ons to-do lijstje:

 • gazpacho van rode biet
 • kikkererwtenpannenkoekjes met geroosterde wortel
 • moussaka à la Laura
 • gezonde bounty’s

Ben je benieuwd naar het boek? Gemakkelijk, gezond en glutenvrij koken is voor  €19,99 te koop via bijvoorbeeld bol.com.

4 | De detox kitchen bible: 200 recepten zonder tarwe, zuivel en geraffineerde suiker voor een optimale gezondheid door Lily Simpson & Rob Hobson

Lily Simpson startte in 2012 een healthy-food delivery service, genaamd ‘The detox kitchen’. Ze bracht haar klanten dagelijks suiker-, gluten- en lactosevrije maaltijden. Haar zaak kent een immens succes en breidt constant uit. Onder meer Elle Macpherson (the body!) and Gwyneth Paltrow mag ze tot haar vaste klanten rekenen.

De detox kitchen bible

Deze zomer lanceerde ze haar boek ‘The Detox Kitchen Bible’. Gezien de populariteit van haar healthy food service én haar boek, werd er beslist om het boek ook te vertalen. Een tipje naar Londen is natuurlijk nooit veraf maar dankzij de Nederlandse versie kan je alvast aan de slag met haar kleurrijke, gezonde recepten!

De detox kitchen bible

Waarom raden wij dit boek aan? De detox kitchen bible bevat …

♥ detoxprogramma’s: bv. een weekprogramma voor meer energie
♥ uitgebreide voedingsinformatie
♥ kleurrijke, gezonde gerechten
♥ toegankelijke ingrediënten (de gewone supermarkt)

De detox kitchen bible

Ben je benieuwd naar het boek? De detox kitchen bible is voor  €34,95 te koop via bijvoorbeeld bol.com.

5 | Yoga met Evy door Evy Gruyaert

Evy blesseerde in 2009 (in de parking van de VRT) heel ongelukkig haar knieschijf. Ze moest meer dan één jaar revalideren, en kon moeizaam stappen. Lopen was niet aan de orde maar ze wou absoluut niet stilzitten. Een vriendin leerde haar kennismaken met hangmatyoga (een vorm van yoga waarbij je lichaam wordt ondersteund door de hangmat). Evy was helemaal overtuigd van het resultaat en het plezier die ze eraan had.

Ze experimenteerde ook met andere vormen van yoga. Haar favorieten? Vinyasa-yoga en yin-yoga. Volgens Evy kan iedereen aan de slag met yoga. Er bestaan yoga vormen die actief, technisch en inspannend zijn. Maar er zijn ook vormen die spiritualiteit en therapie voorop stellen. Voor iedereen wat wils!

Yoga met Evy Gruyaert

Recentelijk behaalde Evy haar yoga teacher training en lanceerde ze, samen met Joachim Meire, het online platform Yoga met Evy. Wat kan je er vinden?

 • gratis yoga tutorials
 • startpakket yoga (stap-voor-stap eenvoudig uitgelegd)
 • webshop
 • een antwoord op al je yoga-gerelateerde vragen

Haar boek ‘Yoga met Evy’ biedt een mooie aanvulling op dit online platform. Je vindt er 85 yoga poses in terug. En tips voor een gebalanceerde levensstijl.

 

Op de Boekenbeurs spotte ik ook haar boek ‘Lopen met Evy’. Pure nostalgie … ik volgde enkele jaren terug ook haar ‘start to run’ programma en herinner mij nog levendig haar aanmoedigingen in mijn oor :)!

Ben je benieuwd naar het boek? Yoga met Evy is voor  €24,99 te koop via bijvoorbeeld bol.com.