deluxe macaroni
Diner, Food

Deluxe macaroni met butternut en hesp (zuivelvrij)

Of je nu jong of oud bent, macaroni is hét comfort food bij uitstek. Het is snel klaargemaakt, het bevat de juiste ingrediënten om je zorgen even te doen vergeten en iedereen houdt er wel warme, familiale herinneringen aan over.

Wanneer je echter kampt met een gluten- en lactoseintolerantie is macaroni absoluut geen evidentie: zowel de pasta, bloem, melk, boter en kaas zijn uit den boze. Natuurlijk kan je al deze ingrediënten vervangen (gelukkig) maar toch wou ik een zuivelvrije variant creëren. En al zeg ik het zelf deze deluxe macaroni met butternut en hesp is écht geslaagd.

RECEPT: Deluxe macaroni met butternut en hesp

Recept voor 4-6 personen

Wat heb je allemaal nodig?

  • 1 butternut (=flespompoen)
  • olijfolie (2 eetlepels)
  • 50 gram (glutenvrije) bloem
  • 500 gram (glutenvrije) pasta, vb. Boni Selection glutenvrije penne
  • 50 gram (lactosevrije en plantaardige) boter, vb. Bertolli bakken en braden
  • 500 ml amandelmelk
  • paprikapoeder (1 eetlepel)
  • peper en zout (toevoegen naar smaak)

Hoe ga je aan de slag?

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de butternut en snij vervolgens in blokjes van ± 2,5 cm. Plaats de blokjes in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie en wat peper en zout. Bak gedurende 20 minuten, tot de blokjes butternut zacht zijn.

Stap 2

Smelt de plantaardige boter in een kookpot op een matig vuur. Schep de bloem erbij (van zodra de plantaardige boter pruttelt) en roer goed dooreen met een garde. De roux is klaar wanneer je een koekjesgeur kan waarnemen uit de kookpot. Voeg er dan ook de amandelmelk en het paprikapoeder aan toe en roer tot je een dikke massa verkrijgt. Kook ondertussen ook de penne gaar (zie instructies op de verpakking).

Tip: Glutenvrije pasta’s hebben de neiging om samen te klitten. Om dit te voorkomen spoel ik altijd mijn pasta af met warm water en terwijl maak ik de penne los met een vork.

Stap 3

Pureer alle butternut blokjes tot een egaal mengsel en roer doorheen de roux. Giet het overtollige water van de penne af en voeg de penne toe aan een grote ovenschaal. Overgiet de penne tenslotte met de butternut ‘kaassaus’ en meng naar wens ook nog stukjes hesp/spek er doorheen. En hoewel er in dit recept geen kaas aan te pas komt is het toch aangeraden om nog 10 minuten onder de ovengrill te plaatsen. Zo verkrijg je een lekker korstje en laten we eerlijk zijn dat is toch het lekkerste? 😉