Meetjesland
Food

Glutenvrij Meetjesland: dineren en logeren zonder zorgen

Misschien hebben jullie het al gemerkt maar ik ben een fervent reiziger. Mijn intoleranties weerhouden mij er absoluut niet van om verschillende landen en steden te ontdekken. Vaak maak ik dan op voorhand eindeloze lijstjes van restaurants en supermarkten. Bij mijn recentste trip was dit echter niet nodig want toerisme Oost-Vlaanderen nodigde mij uit om van een zorgeloze glutenvrije vakantie te genieten in het Meetjesland.

Glutenvrij Meetjesland

Het Meetjesland situeert zich tussen de historische steden Gent en Brugge. En is de ideale uitvalsbasis om de Leiestreek en het Brugs Ommeland te ontdekken.

Meetjesland

 

Verschillende B&B’s, hotels en restaurants hebben zich in het Meetjesland geëngageerd om een glutenvrije vakantie aan te bieden. Samen met mijn vriend kreeg ik de kans om te logeren bij Kathleen & Francis van Lomolen B&B. Hun B&B is gelegen in Aalter en van daaruit kan je prachtige fietstochten maken.

Zaterdag

Vooraleer we zaterdagmorgen richting Lomolen B&B vertrokken, werden we eerst verwacht in het Cuesta-atelier. We hadden er namelijk een initiatie keramiek op de planning staan. Toen we het voorstel kregen om een initiatie keramiek te volgen droomde ik al spontaan weg van een eigen gemaakt servies in prachtige aardetinten.

Meetjesland

 

Wat te optimistisch ingesteld. Want wat bleek? Keramiek maken is een echte kunst en absoluut niet zo makkelijk zoals ze het er in de films wel eens laten uitzien (wie herinnert er zich nu niet de scene uit Ghost?). Je moet de klei eerst goed kneden – tot alle lucht eruit verdwenen is – en daarna kneed je de klei verder tot een bolle vorm. Die moet je dan met volle kracht op de draaischijf plaatsen.

Meetjesland

 

En toen was het tijd voor het echte vakmanschap! Namelijk de klei bewerken tot een goed werkbare massa. Die manipuleer je dan tot de vorm die je wenst. Gelukkig had de leermeester himselfJohan Van Schoorisse, veel geduld en sprong hij bij waar nodig!

Zo hadden we toch nog enkele mooie items om mee te nemen naar huis. Maar niet onmiddellijk! Want de stukjes moesten eerst nog afgebakken worden in een oven. Omwille van efficiëntie bundelen ze vaak verschillende items om dan alles in één dag af te bakken. Vermoedelijk mogen we er eind augustus om. Het ideale excuus om nog eens een bezoekje te brengen aan de Drongengoedhoeve.

Meetjesland

 

In de namiddag hadden we een ontspannende fietstocht gepland. De eigenaars van Lomolen B&B waren zo lief om ons hun eigen fietsen te lenen. We kozen om een tochtje te maken langs het kanaal Gent-Brugge. Instant vakantiegevoel!

Meetjesland

 

Van al dat fietsen hadden we tegen de avond reuze honger gekregen. Daar wist Kathleen wel raad mee! Ze serveerde ons kalfswangetjes met gebakken aardappelen en diverse groenten. Allemaal gluten- en lactosevrij natuurlijk.

Meetjesland

 

En daarbij kon een lekker glutenvrij biertje ook niet ontbreken (het was een amber biertje van Brunehaut).

Meetjesland

 

Na het hoofdgerecht was mijn hongertje volledig verdwenen! Maar toen kwam Kathleen plots af met dit prachtig bordje. Diverse gebakjes, aangevuld met vers geplukt fruit uit de tuin en een bolletje soja ijs. Tegen deze uitdaging kon ik geen nee zeggen!

Meetjesland

 

Met volle buikjes besloten we uiteindelijk om nog een avondwandeling te maken. Zo konden we op het gemak nog wat to do’s bespreken van ons trouwfeest. Daarbij komt namelijk heel wat te kijken!

Zondag

Volledig uitgerust verschenen we ’s ochtends aan het ontbijt. En daar stond … een groene smoothie! De dochter van Kathleen is helemaal fan van smoothies en had speciaal voor ons deze bedacht. Heel lekker! En de ideale start van de dag.

Meetjesland

 

Moet er nog brood zijn? Ik kon kiezen uit een ruim glutenvrij assortiment en voor mijn vriend had ze speciaal vroeger opgestaan, om broodjes te bakken (homemade is the best!).

Meetjesland

 

Ze had werkelijk aan alles gedacht. We konden zelfs proeven van 3 zelfgemaakte confituren. Cute hé, die kleine potjes? 

Meetjesland

 

Na het ontbijt was het tijd om onze koffers te pakken en afscheid te nemen van Kathleen & Francis. We vonden het er onwijs leuk en hebben daardoor ook onze mening over B&B’s herzien. We hebben absoluut genoten van de mix tussen huiselijke gezelligheid en de privacy van een hotelkamer.

Het was heel fijn om te ervaren dat zoveel initiatiefnemers zich inzetten om een glutenvrij Meetjesland te creëren. Aangenaam om zorgeloos te kunnen genieten en aan te voelen dat er begrip én kennis is van deze intolerantie. Kortom, een ware aanrader!

Download hier de brochure ‘Glutenvrij genieten in het Meetjesland’. En waag hier je kans om een Meetjesland cadeaubon te winnen t.w.v. 100 euro.