Kopenhagen
Food, Travel

Healthy Travel Guide: Kopenhagen

Deze zomer bracht ik een bezoekje aan Kopenhagen. Deze bestemming stond al héél lang bovenaan mijn verlanglijstje. En zoals verwacht werd ik op slag verliefd. De Denen blaken er werkelijk van het zelfvertrouwen, hun favoriet schoeisel zijn sneakers, ze zijn allemaal erg sportief en houden van gezonde voeding. Kortom, instant chemistry! 

Gezien mijn intoleranties (gluten én lactose) maak ik altijd op voorhand foodmapjes aan. Daarop duidt ik dan alle restaurants en supermarkten aan waar ik iets lekkers kan eten. En die deel ik graag met jullie 😉 .

Gezonde adresjes in Kopenhagen

42 raw

Een bezoekje aan 42 raw kan zeker niet ontbreken! Ze serveren er enkel rauwe voeding, die zoals de naam al doet vermoeden, niet boven de 42 graden wordt verwarmd. Wat krijg je dan? De lekkerste ontbijt- en lunch opties. En oh ja, alles is er gluten- en lactosevrij!

Kopenhagen

We besloten om er te gaan ontbijten en kozen beiden voor een breakfast bowl. Mijn vriend koos een granola bowl, en ik ging voor een acai bowl (69 DKK/9,28€). Onze ogen waren iets groter dan onze honger want we bestelden naast onze bowls nog een juice (met iets wat teveel gember naar mijn smaak, 55 DKK/7,39€) en een cacao/dadel smoothie (eveneens 55 DKK).

Kopenhagen

Tip: krijg je nog niet genoeg van gezonde voeding, na je bezoekje aan 42 raw? Net naast de deur zit een vestiging van paleo (meer info, lees je hieronder).

www.42raw.dk

Falkoner Allé 21, 2000 Frederiksberg
Pilestræde 32, 1112 København

paleo

Primitieve gastronomie op zijn best. Op het paleo menu staan enkel verse, rauwe voedingswaren zoals vlees, vis, eieren, groenten, fruit en noten. Als lunch koos ik er het slaatje met zalm (84 DKK/11,30€), vergezeld van een aardbeien juice (40 DKK/5,38€). Best prijzig maar de hoeveelheid en de natuurlijke ingrediënten spreken voor zichzelf.

 

Tip: melk is toegelaten bij een paleo dieet. Vergeet dus zeker niet bij het bestellen door te geven dat je lactose-intolerant bent!

Paleo

www.palaeo.dk

Pilestræde 32, 1112 København
Illum, Østergade 52, 1113 København

Joe & The Juice

Je kan er haast niet naast kijken, in elke straat is er wel een vestiging van Joe & The Juice. Ze serveren er smoothies, juices, shakes en lekkere koffie. En die hebben allemaal een eigen ludieke naam. Wat dacht je van peas of mind, heartbeet, veggie focus, hangover heaven en go away doc?

Waar ik mij wel aan stoorde? De muziek staat er even luid als in een discotheek. De baristi willen zoveel mogelijk aandacht trekken door luidkeels te zingen, dansen en lampen te laten zwieren (écht waar). Het deed me onmiddellijk denken aan een Abercrombie & Fitch-winkel. Maar desondanks dit minpuntje kan ik zeker en vast hun smoothies en sapjes aanraden!

En helemaal handig is ook het feit dat er zich een Joe & The Juice in de luchthaven bevindt. Ideaal om nog een sapje of smoothie mee te nemen tijdens je vlucht. Wij hebben hier alvast handig gebruik van gemaakt!

www.joejuice.com

Ny Østergade 11, 1105 København
Bremerholm 2, 1069 København
Frederiksborggade 9, 1360 København

Grød

Havermout is helemaal niet meer weg te denken uit onze ontbijtkasten en dat is allemaal  te danken aan de Deense Lasse Skjønning. In 2011 richtte hij de eerste pap bar ter wereld op, gelegen in het hartje van Kopenhagen. In no-time was deze healthy bar een populaire hotspot en inmiddels bestaan er al verschillende vestigingen.

Ik leerde het Deense Grød kennen via hun instant havermoutpapjes. Die koop ik altijd om mee te nemen op reis, of tijdens een weekendje weg. Zo ben ik altijd zeker van een gluten- en lactosevrij ontbijt.

 

Kopenhagen

Op de laatste dag van onze reis hadden we een bezoekje ingepland aan Grød. Net wanneer we willen vertrekken, stoot ik mijn teen aan het uiteinde van het bed. Op het eerste zicht viel de pijn wel mee maar na enkele minuten werd duidelijk dat ik niet meer kon stappen. Dan hebben we maar beslist om mijn teen te ontlasten, en in de omgeving te blijven van ons hotel. Grød blijft dus – jammer genoeg – nog even op mijn verlanglijstje staan.

www.groed.com

Jægersborggade 50, 2200 København


Heb jij Kopenhagen al eens bezocht? Of één van bovenstaande adresjes? Vertel mij dan uitgebreid over je ervaring!